Familien Osbergs Gløgg

Familien Osberg’s Gløgg er tilsatt naturlige smaker fra kardemomme, kanel, nellik og appelsin. Gløgg er mye mer enn bare en varm drikk, den er med å skape stemning og gode minner.

Vi mener vi har klart å få tydelig frem den gode kryddersmaken på en mild og god måte slik at en også sitter igjen med en god ettersmak.

Julestemning med gløgg

Når kulda setter inn og mørket senker seg drikker de fleste nordmenn gløgg. En drikk som gir smak av glede. Inviter venner og skap en god julestemning ved å servere gløgg, gjerne med rosiner, mandler og nøtter.
Gløgg er mye mer enn bare en varm drikk, den er med å skape stemning og gode minner. Se for deg endelig helg og mørket har senket seg. Det er ro i stuen med dempet belysning og god bakgrunnsmusikk. Så fylles rommet med herlig duft av gløgg som setter prikken over i’en for en perfekt kveld.

Tilberedning av gløgg

Blandingsforhold:

  • Med vann: 1 del gløgg og 2 deler vann
  • Med rødvin: 1 del gløgg og 2 deler rødvin
  • Med sprit: 1 del gløgg og 2 deler vann, tilsett 2,5dl sprit pr liter vann

Varm opp til maks 70 grader, og ikke på noe tidspunkt kokes. Dette gjelder spesielt når en benytter vin, da smaken kan forringes betydelig. Benytt lav varme og ta deg god tid.
Hurtig tilberedning
Skal du bare varme en kopp eller to kan en blande rett oppi koppen med ca 1/3 gløgg og resten med vann eller vin, varme den i microbølgeovnen i 30 til 40 sekunder slik at den blir passelig varm.
Skal en blande ut med vann kan en også benytte vannkoker, men husk, ikke la vannet koke.

Lag din egen vri

Det lille ekstra
Ønsker en å gjøre noe ekstra, så kan en sprite opp gløggen med en skvett Congac, Jægermeister, Madeira eller Rom.
Tilbehør
Kutt opp nøtter og mandler, tilsett gløggen sammen med rosiner.
Ha gjerne dette tilbehøret ved siden av slik at en kan selv putte dette i koppen.
Håper det smaker!
Mvh
Grete & Willy
Gløggens historie

Vi mener å ha klart å få frem den gode kryddersmaken hvor appelsinsmaken avrunder det hele. Har redusert sukkeret uten at det går utover smaksopplevelsen.

Gløgg ble først kalt «glødet vin». Selv om ordet gløgg er forholdsvis nytt og kommer av svenske ordet glödg, så har tradisjonen med varm krydret vin en lang forhistorie.

Gløgg har sitt utspring fra mulled wine (engelsk) og glühwein (tysk), en varm søt og krydret vin som også var populær så langt tilbake til middelalderen.

Franskmennene serverte gjerne varm Congac i tillegg til vin. Helt tilbake 400 år før Kristus, hos Grekerene, gikk den under navnet «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates.

I vår tid ble glühwein servert gjerne med mandler og rosiner, som var en svært populær drikk i Europa, og er det som vi i dag kjenner som gløgg. Det var først med industrialiseringen for 130 år siden at varm drikk med cognac og rødvin ble knyttet sammen med julen. Varm drikk passet godt sammen med den kalde vinteren.

Gløgg har alltid hatt et rykte for å kunne kurere sykdommer. Især er gløgg god medisin mot tungsinn i vintermørket. Varm vin med
helbredende krydderier og urter har været kjent blant annet i Danmark i nærmere 500 år. Julegløggen er cirka 100 år gammel.

Ingredienser Gløgg
Ingredienser: Vann, sukker, surhetsregulerende middel (sitronsyre), aroma (Kardemomme, kanel, nellik og appelsin), farge (karamell), Konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat)

Nettovolum: 800 ml

Blandingsforhold 1:2

Næringsinnhold:

Pr 100gr

Energi: 234KJ/56kcal
Fett: 0,0 g
Derav mettede fettsyrer 0,0 g
Karbohydrat: 13,2 g
Derav sukkerarter: 13,2 g
Protein: 0,0 g
Salt: 0,0 g